Onze werkwijze

Ontwikkelingsstimulering

Ontwikkelingsstimulering gebeurd al spelenderwijs, hieronder enkele voorbeelden:

Spraak- en taalontwikkeling

Om de spraak- en taalontwikkeling te stimuleren wordt er interactief voorgelezen, zingen we kinderliedjes en wordt alles wat we zien en doen zo veel mogelijk benoemd. De liedjes die we zingen en de boekjes die we lezen sluiten aan bij het thema waar we op dat moment mee bezig zijn.

Sociaal- emotionele ontwikkeling

Sociaal- emotionele vaardigheden stimuleer ik door positief te reageren wanneer een kindje iets zelf probeert of goed doet. Ik laat de kinderen zoveel mogelijk zelf ontdekken en uitproberen, hierdoor ontdekken zij hoe iets werkt of in elkaar zit. Ik verwoord de gevoelens van de kinderen, door gevoelens te leren herkennen kunnen zij zich beter inleven in anderen. Doordat er hier altijd wel leeftijdsgenootjes zijn leren zij ook om met andere kinderen om te gaan.

Motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling stimuleer ik door eenvoudig weg samen plezier te maken. Zo zingen we dagelijks kinderliedjes waarbij het leuk is om verschillende bewegingen te doen. Doordat kinderliedjes vaak lekker in het gehoor liggen pikken de kinderen de bewegingen, maar ook de teksten (taalontwikkeling) als vanzelf op. Aan de hand van de thema’s wordt er wekelijks geknutseld (verven, plakken, scheuren, kleuren, knippen, prikken enz.)
Als het weer het toelaat wordt er buiten volop gerend, gefietst, gestept, geklommen enz. Wanneer de schema’s van de allerkleinsten het toelaten… dan gaan we op avontuur.

Rekenprikkels

Rekenprikkels. Onbewust zijn we er eigenlijk constant mee bezig. Denk hierbij aan het stapelen van een toren, welk blokje gebruik je eerst, het grote of het kleine blok? Wat past er allemaal in een doos? Hoe hard moet je gooien om b.v. een blik om te kunnen gooien? Het passen en meten in een puzzel enz.

Projectjes

Naast het stimuleren van de ontwikkeling doen wij regelmatig een projectje. We hebben onder andere gezien hoe rupsen zich verpoppen en vervolgens als vlinders uit hun cocon komen, kikkerdril zien veranderen in kikkertjes, kuikentjes uit het ei zien komen, zaadjes/bolletjes uit zien groeien tot plantjes enz.
De kinderen worden hierbij betrokken door ze te laten helpen met het schoon maken van de bakken, de dieren eten en de plantjes water te geven enz.

 

© COPYRIGHT - BABY EN PEUTER OPVANG DRIBBEL